فهرست مطالب

پژوهش های اصولی - پیاپی 33 (زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش های اصولی
پیاپی 33 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق آملی لاریجانی* صفحات 11-36

    بحث «ماده منتسبه» در جملات شرطیه یعنی رجوع شرط به ماده یا هییت یکی از مهم ترین مباحث در مسیر استنباط حکم است که از جایگاه ویژه ای در سرفصل های بنیادین اصول فقه نیز برخوردار است. با این همه، جغرافیای گسترده این بحث با توجه به اینکه درباره دیدگاه عالمی بزرگ همچون محقق نایینی می باشد، چندان که شایسته است کاوش و بررسی دقیق نشده است. این پژوهش به شیوه توصیفی، تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای در پی بررسی دیدگاه محقق نایینی در باره رجوع شرط به ماده یا هییت و محتملات دیگر و ثمرات مترتب بر آن می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد محقق نایینی درباره اینکه در جملات شرطیه، رجوع شرط به هییت یا به ماده و یا به امر دیگری است به تفصیل بحث کرده است. وی شش احتمال ثبوتی را مطرح کرده و با نفی پنج احتمال از آنها، احتمال ششم را دیدگاه مختار خود در مرجع شرط پذیرفته است. ما در این نوشتار با رویکردی اجتهادی در صدد اثبات احتمال مد نظر محقق نایینی و ابطال بقیه احتمالات مورد نظر هستیم.=

    کلیدواژگان: ماده منتسبه، جملات شرطیه، ماده، هیئت، محقق نائینی
  • سید علی اکبر موسوی*، سید حسین منافی صفحات 37-58
    اگر در لسان دلیل بین چند موضوع یا حالت تفصیل صورت گرفته باشد، پی می بریم که احکام آنها یکی نیست و اگر همه حکم واحد داشتند وجهی برای تفصیل وجود نخواهد داشت. در کلام بسیاری از فقهاء قاعده «التفصیل قاطع للشرکه» مورداستفاده قرار گرفته است و در نگاه ابتدایی می توان ادعا کرد این قاعده از مسلمات است، ولی علماء آن را در مباحث فقهی و اصولی خود موردبحث و بررسی قرار نداده اند.ازآنجایی که این قاعده در مقام استظهار از روایات از اهمیت بسزایی برخوردار است، پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال است که آیا این قاعده حجت است یا خیر؟ ظاهر کلمات علماء حجیت این قاعده است. با توجه به مواردی که در کلام متکلم از این قاعده استفاده شده، سه مصداق برای آن ذکر گردیده، بعضی مصادیق دارای چند فرض هستند که بعد از تحلیل و بررسی هر مصداق و ذکر مستندات آن، این نتیجه به دست آمده که به جز مصداق اخیر، سایر مصادیق حجت هستند اما دلیل حجیت هر یک متفاوت با دلیل حجیت دیگری است.
    کلیدواژگان: تفصیل، مفهوم تحدید، مفهوم فی الجمله، قضایای منفصله
  • مجتبی مسعودی*، امیرحسین رضائی صفحات 59-82

    ان الشهید الصدر هو من اشهر العلماء فی الزمن الحاضر و ممن سجل اسمه فی دفتر تطورات العلم الاسلامی بخط جمیل بحیث تتاثر ابحاث العلوم الاسلامیه و کذا الانسانیه من آرایه الفریده فی المجالات المختلفه، فالوقوف علی آرایه لاسیما ما لا یستقل بذکره فی زمن حیاته الشریف هو امر مغتنم فی تطور العلم الاسلامی؛ ان من الابحاث المهمه التی هی معرکه الآراء و الانظار فی العصر الحاضر، و لا تصل النوبه فی حیاته الشریف القصیر للتعرض الاستقلالی التفصیلی لها هو مبحث الاعتباریات والاحکام المترتبه علیها غیر ان البحث عنها منبث فی کلماته ذیل مصنفاته؛ فانا فی هذه الرساله بذلنا جهدنا لتجمیع هذه الابحاث و الاخذ بلوازمها و الاستنباط منها حتی ننسق مباحث الاعتباریات الموجوده فی کلام الشهید بشکل جامع علی حد الامکان حتی یسهل مراجعه الباحثین الیها و نتقدم خطوه فی تطور العلم الاسلامی بحوله و قوته تعالی؛ فلذا وزعنا الابحاث بین اربعه ابواب مستقله لسهوله المراجعه و التفکیک بین المباحث و تنسیقها.

    کلیدواژگان: الاعتباریات، الحکم التکلیفی، الحکم الوضعی
  • مصطفی صادق پور* صفحات 83-108

    از مباحث مربوط به باب ظواهر و حجج، تعیین دامنه اعتبار مدلول التزامی است که در نظام تقنینی فقهی جایگاهی ممتاز دارد. اثبات وجود ملاک که زمینه ساز تصحیح تکالیف است و نفی حکم ثالث در فرض تعارض دلایل در مفاد تطابقی، از جمله مسایلی است که با تعیین گستره مدلول التزامی از پرده ابهام بیرون خواهد آمد و همین امر ضرورت موضوع نوشتار است.دامنه حجیت مدلول التزامی از آن جهت مبهم است که در پیدایش و وجود، تابع و متوقف بر مدلول مطابقی است. همین امر سبب شده تا این سوال مطرح شود که آیا اعتبار و حجیت آن نیز متوقف بر بقای اعتبار مدلول مطابقی است یا خیر؟تتبع در نگاشته های اندیشمندان نشان می دهد که سه نظریه عدم تبعیت مطلق، تبعیت مطلق و تفصیل بین علم به کذب مدلول مطابقی و وجود معارض میان آن ها، وجود دارد. مهم ترین دلیل قایلان به عدم تبعیت، نبود دلیل کافی برای اثبات تلازم است؛ زیرا تلازم به عنوان یک امر وجودی نیاز به اثبات دارد؛ حال آن که چنین نیست. در مقابل از سوی قایلان به تبعیت، دلایلی بیان شده که نگارنده معتقد است بهترین دلیل، وجود نوعی خاص از ارتباط تنگاتنگ میان دو مدلول است که پذیرش آن، نظریه تبعیت را نتیجه می دهد. بر این اساس، فقیه هر زمان مانعی از مفاد مطابقی ببیند، نمی تواند به مدالیل التزامی عرفی آن استناد نماید.

    کلیدواژگان: دلالت، مدلول التزامی، حجیت، مدلول مطابقی
  • محمدحسین طاهری* صفحات 109-132

    از مباحثی که توسط شیخ انصاری وارد ادبیات علم اصول امامیه شد و بعد از ایشان به شهرت رسید، مساله امتناع عقلی اخذ قصد قربت در واجبات تعبدی است.مقاله حاضر با اعتقاد به اینکه در عصر حاضر از شهرت نظریه امتناع اخذ قصد قربت کاسته شده، در تلاش است که در ابتدا، ساختار منطقی و جدیدی از ادله امتناع گزارش دهد؛ به این شکل که: با بررسی ویژگی های «وجوب» و «قصد امتثال امر» و مقایسه این ویژگی ها با یکدیگر، خاستگاه هر یک از ادله امتناع را مشخص کرده و این ادله را در 6 مانع دسته بندی نماید. سپس با نقد و بررسی موانع اخذ قصد قربت، و با تحفظ بر ارتکاز عرفی و رعایت خطوط قرمز عقل، امکان عقلی تقیید را اثبات کند.

    کلیدواژگان: قصد امتثال امر، دور، تهافت، تکرار محرکیت، تعجیز مکلف
  • احمد صابری مجد*، سید احمد میر حسینی، محمدحسین یار محمدی صفحات 133-158

    اصل وجود تزاحم در مباحث شرعی میان اصولیین امری روشن است، ولی انواع ترجیح مورد اختلاف نظر قرار گرفته است. می توان گفت روشن سازی وجوه مختلف و احتمالات تزاحم و مرجحات آن در مکتب اصولی نایینی به طور ویژه بیان شده است به گونه ای که زمینه تحقیق را برای شاگردان خود از جمله مرحوم خویی و دیگران فراهم ساخته است. ولی با این حال پراکندگی بحث و تفصیل های گاه فرسایشی در بیان ایشان و دیگران، مخاطب را از تعمق و اطلاع از ساختار روشن بحث دور می سازد؛ از این رو جستار حاضر در پی آن است با روش توصیفی تحلیلی، ارایه کننده تقریر و تبیین جدیدی از نظریه محقق نایینی در مبحث تزاحم بوده و نقد جامع علمی نسبت به این نظریه داشته باشد. به این صورت که اولا تزاحم در مرحله تنجز رخ می دهد به خلاف نظر محقق نایینی که قایل است در مرحله فعلیت محقق می شود و ثانیا بحث مرجحات در صورت فعلیت هر دو تکلیف مطرح می شود و ثالثا مواردی که محقق نایینی از موارد مرجحات باب تزاحم بیان کرده است، خارج از باب تزاحم بوده است و منشا برخی از این امور همان مبنایی است که ایشان بنا را بر آن گذاشته است.

    کلیدواژگان: تزاحم، تفاوت بین تعارض و تزاحم، موجبات تزاحم، مرجحات تزاحم، محقق نائینی